Нови мерки във връзка с АЧС

21/2/2019
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна епизоотична комисия, свикана от областния управител Ивелин Статев, преминала с участието на д-р Себахтин Халид, областен директор на регионалната структура в Силистра на БАБХ.
 
Повод за заседанието: заповед №РД 321 от 13.02.2019 г. на МЗХГ – БАБХ (http://www.babh.government.bg/userfiles/files/ZHOJKF/outbreaks_2019/zapoved4-5.pdf) във връзка с нови мерки след случая в района на град Девня с положителна проба за АЧС с диво прасе.
 
Д-р Халид акцентира върху факта, че населени места от няколко общини в област Силистра – Кайнарджа, Алфатар, Силистра, Ситово, влизат в т.нар. инфектирана зона, където има 15 условия, свързани с придвижване на домашни свине и със свине от производствени индустриални комплекси.
 
Има и буферна зона, в която влизат населени места от общините Силистра, Главиница, Тутракан, Дулово и Ситово. Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии в област Силистра, за да бъдат разгледани мерките, които чрез кметовете на населени места трябва да стигнат до хората.
 
Ловните дружинки по места също са в процес на допълнителен инструктаж, за да действат при необходимост, в съображение с факта, че в съседна Румъния вече близо 2 000 са регистрираните случаи на АЧС. Ветеринарните лекари са осведомени за промяната в ситуацията с опасната болест.