Областният управител на Силистра и делегация от МБАЛ Силистра в Окръжен съвет Кълъраш

6/12/2018
 
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев, заедно с трима лекари от МБАЛ Силистра АД – д-р Лилия Русева – координатор „Медицински дейности“, д-р Ванушка Маркова – началник на педиатрично отделение, и д-р Венцислав Стоев – началник на урологично отделение, бяха на посещение в румънския град по покана на Василе Илиуца, председател на Окръжен съвет Кълъраш, както и в тамошната болница с мениджър Валентин Емануил.
 
Преди време представителят на държавната власт бе домакин на опознавателна среща с участието на представители на двете институции, а от българска страна тогава бе и д-р Даниела Костадинова – изпълнителен директор на МБАЛ Силистра АД.
 
В ответната визита г-н Статев поздрави г-н Илиуца с националния празник на Република Румъния, който тази година премина с честване на 100-годишнината от обединението на северната ни съседка. Представителят на държавната власт в Крайдунавска Добруджа получи от домакина на срещата юбилеен плакет на окръг Кълъраш.
 
И на двете срещи стана дума за необходимостта от взаимодействие между различните администрации в двата крайдунавски града, както и между лекарските колегии, предвид дефицита на лекари в Румъния, а в България и на медицински сестри.
 
Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в няколко области, включително и за подготовка на проекти отсега за бъдещия проектен период след 2020 г.
 
Желанието е да се залагат условия за по-голямо икономическо, социално и културно сътрудничество, вкл. и благодарение на европейските фондове. По-подобен начин се разчита да се отиде и на реализация на общи теми – на първо време от типа на т.нар. меки проекти, а впоследствие – при възможност, и за проекти с инфраструктурно съдържание.
 
Преди няколко години между МБАЛ Силистра и болницата в Кълъраш вече е бил направен опит, но тогава той се е оказал неуспешен, тъй като и двете здравни звена са се оказали без право пряко да пласират проект за европейско финансиране.
 
Домакините от окръг Кълъраш споделиха опита си от работа с общини в България извън съседните в района на Силистра, като за момента положителни са резултатите им с администрациите на Велико Търново, Русе, Полски Тръмбеш, Павликени и др. За разширяване на възможности в това отношение и в област Силистра е идеята за работни срещи 4 пъти годишно – по два пъти във всеки от двата регионални центъра.
 
Споделено бе предложение за сътрудничество между област Силистра и окръг Кълъраш, целящо посредничество с различните администрации на съответните територии, сред които и тези от общините, както и с неправителствения сектор.
 
Така ще се създадат възможности за още по-силна взаимна връзка за кандидатстване с общи проекти за проектния период след 2020 година, като още отсега се набележат проблеми, по които може да се работи. Стана ясно, че в момента се подготвят промени в наръчника за кандидатстване и за управление на проекти, като се очаква да има отделна ос за здравеопазване в някой от програмите.