Музикално-сценична среща в Силистра – почит към предците в хоровото пеене

15/11/2018
Камерна капела „Полифония“ София е сред специалните гости на Международната музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“ в Силистра. Проявата е организирана на 23 ноември 2018 от 17:30 ч. в салона на община Силистра от Областна администрация Силистра с областен управител Ивелин Статев в изпълнение на Комуникационна стратегия на Република България – работна програма 2018, със съдействието на Община Силистра с кмет д-р Юлиян Найденов.
 
В програмата: ревю на народни костюми от различни страни; музикални и танцови изпълнения, представящи културното многообразие на Стария континент – участват Смесен хор „Седянка“, представители на ЦМИ „Мегатон“, ВС „ДО РЕ МИ“, Танцов клуб „Импресия“, Балет „Б2“, Балет „ЛИДЕНС“, инструментален дует „Дуросторум“, ВГ „Ретро“, гости от Румъния.
 
Презентации, посветени на езиците на страните от ЕС, както още за юбилеите – 120 години Музикално дружество „Гайда“, 110 години Музикално дружество „Седянка“, 90 години от рождението на Ивелин Димитров – почетен гражданин на Силистра от 1991 г., създател на „Полифония“ преди половин век и диригент на състава в продължение на 40 години – до смъртта си през 2008 г.
 
И още: 30 години от кончината на силистренския композитор на естрадни песни Хетко Николов, чиито песни в миналото са изпълнявали Лили Иванова, Маргарита Хранова и др. известни изпълнители. Една от тях – посветена на учителя по текст на силистренския поет Валентин Чернев, е възстановена специално от Никола Касабов – ръководител на Вокална група „Ретро“.