В Силистра бяха наградени дейци за Деня на будителите

30/10/2018
 

ХГ Силистра. 29 октомври. Тържество на община Силистра за 1 ноември - Ден на народните будители, организирано за пета поредна година.

Слова на кмета на общината д- р Юлиян Найденов, който връчи грамоти за принос в духовното развитие на Силистра на изявени българи, творци и будители; на зам.-областния управител Илиян Великов и на митрополит Амвросий („Първи ноември е по стария стил празник на св. Йоан Рилски...Избрана е неслучайно датата, в която се чества закрилникът на българския народ, той е е първият будител, живял непосредствено след покръстването на България - човекът, будил българския народ, за да приеме христовата вяра").

Награда "Будител на съвремието" за дарителя и приятел на Силистра проф. д- р Иван Гаврилов от София, от чието име тя бе получена от Тодор Тодоров - "Дарител на 2017 г." на Националното сдружение на общините и на Община Силистра. От името на видния лекар бе подарен на Художествената галерия портрет на поета революционер Христо Ботев, а на екипа на Регионален исторически музей Силистра - рамкирано стихотворение от поета Дамян Дамянов. Професорът е учредител на стипендии за родолюбие в училища в Крайдунавска Добруджа, спонсорирал е патриотични издания на силистренски автори на книги, посветени на историята на Добруджа.

Сред наградените са Боряна Кьосева - ръководител на Балет Б2, който наскоро отбеляза с голям концерт своята 20-а годишнина, през които години има повече от 70 престижни награди от международни конкурси в България и чужбина. Неин възпитаник - Денислав Кънев, в момента е балет майстор в балета в град Майнхайм в Германия. И на фирма "Елика Елеватор" ООД, представена на тържеството от Калоян Радулов. През настоящата 2018 г. на Международния технически панаир в град Пловдив фирмата беше удостоена със златен медал.

Грамота отива и в САЩ при нашия съгражданин Румен Чернев - автор на книга с разкази, представена в Силистра, който тази година стана и дарител на кът за четене и отдих в Дунавски парк. По време на срещата с читателската аудитория за представяне на сборника си "Нищо съществено", проведено в родния му град, авторът обяви намерението си да подари книга на всеки читател и остави възможността в замяна, който желае да направи дарение. Стана ясно, че събраните средства от дарители са над две хиляди лева, към които Чернев е добавил свои средства за изграждане на новата социални придобивка в парка край река Дунав.

В канавата на вечерта бе и премиерата на творбата "Пристан - песен за Силистра по стихове на поета Любен Дашев - учител по професия, създадена по музика на рок музиканта на ВИС "Щурците" Валди Тотев, включен в поздравителен концерт на дуо "Вал-Ди".

Коктейлът за тържественото събитие бе от екип ученици от 11 и 12 клас от ПГСУАУ "Атанас Буров" Силистра, възпитаници на преподавателите Стоянка Желязкова и Росица Раданова.