В Проф. Иширково откриха паметна плоча в чест на Енчо Тодоров - Опълченеца

6/9/2018
В навечерието на Деня на Съединението в парк "Чешмата" в село Проф. Иширково бе открита паметна плоча на опълченеца Енчо Тодоров (1851-1930), като в тържеството участваха неговият пра-пра внук Борис Енчев - инициатор на проявата, подкрепена от кмета на селото Стойчо Нечев.
 
В празника се включиха представители на различни властови институции на национално, регионално и местно нива: народният представител Стоян Мирчев, Стоян Бонев - зам.-областен управител, инж. Тихомир Борачев - зам.-кмет на община Силистра, както и представители на три местни кооперации и земеделски сдружения, много граждани - на селото и от Силистра, самодейци от няколко населени места.
 
Енчо Тодоров Димитров участва в епичните боеве на Шипка, тъй като по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878  г. се записва за доброволец и е зачислен в българското опълчение в IV-а дружина, като воюва до края на войната. 
 
Опълченецът произлиза от Помаковия род, чието начало е от село Исьорен от района на сегашния гръцки град Ксанти, показват проучванита на краеведа Господин Великов, написал книга за опълченеца и неговия род.
 
 
 
.