Областният управител на Силистра се срещна с участници в българо-руски писателски форум от Варна

30/8/2018
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна в кабинета си с гостуващи в България за участие в българо-руски писателски форум във Варна поети, писатели и бардове от различни градове от Русия, сред които Москва, Санкт Петербург, Саров, Тула, района на Приморие и др. В нашата страна техен домакин е проф. Ивайло Петров, а водач на групата е Лола Звонарьова, доктор на историческите науки и секретар на Съюз на писателите на Москва.
 
Гостите, сред които има литературни критици, военни творци, автори с по десетина и повече книги, както и издатели, се представиха накратко, разказвайки и за намеренията си в бъдеще време за по-тясно взаимодействие с българските си колеги по перо.
 
Чрез администрацията на областния управител ще им бъде осъществена връзка с творците от Литературно сдружение „Реката и приятели“, както и с други творчески сдружения, вкл. Дружествата на СБП и на СБЖ, за да имат възможност добруджанските поети и писатели да предложат свои произведения за пореден брой на Алманах „Литературни запознанства“, който се издава в Русия и от него вече има близо 40 броя, 5 от които само през настоящата година.
 
Руснаците проявиха интерес как общините и държавната власт подпомагат местните творци, за да реализират продукта на своето вдъхновение, както и към възможностите на област Силистра в икономически план и в туристическото направление. Руските писатели и поети посетиха Дунавски парк Силистра и се снимаха пред паметника на Лев Толстой, както и комплекса край историческата Кючуккайнарджанска чешма в село Кайнарджа.