МБАЛ Силистра АД поиска помощ от общините в област Силистра за решаване на два проблема

27/8/2018
В Областна администрация Силистра бе проведена консултативна среща по покана на областния управител Ивелин Статев с участието на различни институции – НС на Република България, МБАЛ Силистра АД, общините в областта (участваха представители на Силистра, Дулово и Ситово), РЗИ, НЗОК и др. Тема на форума: обсъждане на проблеми със здравеопазването в област Силистра.
 
Д-р Даниела Костадинова – изпълнителен директор на МБАЛ Силистра АД, представи съдържанието на своя докладна записка по повод два проблема: спешната необходимост от ремонт на покрива на „Психиатрично отделение“, което е единствено по рода си в област Силистра; и създаване на фонд „Здраве“ за подпомагане на лекари специализанти, както и на пътуващи медицински кадри, живеещи извън областния град.
 
По първия въпрос – необходимата сума е 40 000 лева според оферта на фирма изпълнител. Идеята на ръководството на болницата е те да бъдат разпределени сред 7-те общини на база на процента на всяка община като акционер в дружеството.
 
Става дума за размери, примерно от 4 494 лв за община Алфатар, до 8 888 лв – за община Силистра, като останалите общини имат да дават средства в рамките на този диапазон. За целта обаче са необходими промени в бюджетите на общините и спешно провеждане на заседания на местните общински съвети, за да бъдат гласувани сумите.
 
До 7 септември се очаква в Областна администрация Силистра да бъде върната обратна връзка за нагласите в местните законодателни и изпълнителни власти относно изпълнение на отправеното към тях предложение.
 
По втората тема – създаването на фонд „Здраве“, бяха представени следните факти: в момента в МБАЛ Силистра АД, която е акредитирана  да обучава млади лекари, има 13 специализанти, трима от които са пред завършване, и други 10, които продължават своето обучение. От десетте половината са подписали договори след края на специализацията си да продължат 5 години да работят в Силистра. За тях има предложение за събиране на средства за формиране на определена месечна стипендия.
 
Отделно за 18 лекари и медицински сестри, неживеещи в Силистра, има нужда от покриване на транспортните им разходи в една посока, тъй като в другата това се извършва от бюджета на болницата. Предложението на МБАЛ Силистра е свързано с тревогата, че болничното заведение е сред тези в страната, където е най-висока средната възраст на лекарите и на медицинските сестри.