Координационна среща при областния управител на Силистра във връзка с опасността от болестта "африканска чума"

17/7/2018
В кабинета на областния управител на област Силистра Ивелин Статев по негова покана бе проведена координационна среща с участието на 8 институции във връзка с решаване на проблема с опасност от болестта „африканска чума“, огнища на която са открити в областите Тулча и Констанца в Република Румъния, които са в близост до Република България.
 
Представителят на държавната власт сведе актуалната разшифровка на усложнената в Южна България  ситуация след проведения вчера в София подобен форум на национално ниво. „Държавата е ангажирана, важно е излизането от ситуацията, за което са отговорни всички“, заяви г-н Статев.
 
Споделено бе, че от няколко дни на влизане в ГКПП Силистра и при ГКПП Кайнарджа леките и тежките автомобили преминават през дезинфекциозни шахти с вода и разтвор, като подмяната е предвидена на два дни, предвид големия трафик на румънски коли на път за морето, както и на тирове.
 
Препоръката е да се провежда изключително засилен контрол на внасяните в България храни както за лична консумация, така и друга, като няма да се допускат без сертификат. На територията на пунктовете има предупредителни листовки в по-малък и в по-голям вид.
 
По този начин ще се правят проверки и по републиканската пътна мрежа при пренасяне на храни и превозване на добитък, който трябва да е придружен с необходимите документи. Ще бъдат почиствани местата за оставяне на отпадъци (изхвърлени пакети).
 
По информация от община Силистра продължава преброяването в т.нар. задни дворове на частните стопани, за да е ясна картината на отглежданите животни.
 
Както е известно, наскоро в Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областна епизоотична комисия. Протоколът е поместен в интернет в сайта на Областна администрация (секция  „Съвети и комисии“) със следните решения:
 
1. Незабавно да започне дезинфекция на всички МПС, влизащи на територията на Република България, и да се затвори за движение обиколната отсечка, която не преминава през ямите за дезинфекция (периодично e предвидено пълненето им с дезинфекционен разтвор); това да става със съгласуване с румънските власти.
2. На основание чл. 133, ал. 2, т. 1 от ЗВМД кметовете и кметските наместници на населените места да осигурят лица (служители в кметствата или други), които да съдействат на инспекторите на ОДБХ за изпълнение на мерките за профилактика, ограничение и ликвидация на заболяването АЧС.
3. Да се извършва проверка на личния багаж на преминаващите пътници през ГКПП Силистра за хранителни продукти, забранени за внос в Република България, като намерените да бъдат отнемани и ликвидирани по съответния ред.
 
Заедно с областния управител представителите на различни институции направиха оглед на ГКПП Силистра във връзка с предписаните мерки.