Областна администрация Силистра съпричастна към нови паметници в Двора на кирилицата в Плиска

20/6/2018
В Двор на кирилацата - град Плиска, бе поредната церемония по откриване на 4 нови паметника на творци на кирилица в специалната алея, в която в края реализацията на инициативата на Карен Алексанян - собственик на уникалния обект, ще има бюстове на 80 поети и писатели от България, Русия, Сърбия, Монголия и др. страни, където се пише на българска азбука, дала преди повече от 10 века на всички славяни четмо и писмо.
 
Пенсионираната учителка по БЕЛ Йорданка Славова от Шумен, която е на 84 г., е автор на четворно дарение, позволило изработка на палетници на Паисий Хилендарски, Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров, открити тържествено в Деня на дарителството, ден и на автора на "История славянобългарская".
 
Областна администрация Силистра бе представена от Елена Томова - главен секретар, която връчи от името на областния управител Ивелин Статев специален поздравителен адрес на дарителката Йорданка Савова, както и символни подаръци - умалено копие на слънчевия часовник от РИМ Силистра, и екземпляр от сборника "Съхранена памет. Спомени на съвременници", създаден с разкази за съдбата на Добруджа във връзка със събития от първата половина на миналия век.
 
На 25 юни по случай 80-годишнината от рождението на поета Владимир Висоцки ще бъде поставен и негов бронзов лик - 13-ият в колекцията, заедно с изображение на китара - верен спътник на актьора бард, както и символ на свободата в творчеството. На 27 юли предстои откриване на бюстове на трима сръбски класици, както и на творци от Ингушетия, Калмикия и от др. републики от РФ.