Областният управител участва във форум за бъдещето на Северна България

24/5/2018

В град Луковит бе проведена четвъртата Международна конференция „Инвестиции и инфраструктура в Северна България”, в която бяха разгледани и обсъдени възможностите за подобряване чрез инфраструктурни инвестиции и еврофондове регионите от северната част на страната. Във форума заедно със свои колеги от други области участва областният управител на област Силистра Ивелин Статев.

В работата на заседанието се включиха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Малина Крумова и  Красимир Живков, председателят на УС на Камара  на строителите в България инж. Илиян Терзиев (организатор на събиитето), изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции  и др.

Сред приоритетите на Агенция „Пътна Инфраструктура” в Северна България е възможно най-бързото - до 2022 г., изграждане на автомагистрала Русе-Велико Търново, а до 2025 г. - доизграждането на АМ „Хемус”. Приоритетно ще бъдат реализирани скоростният път Видин-Ботевград, обходът на Габрово, както и тунели под проходите Шипка и Петрохан.

В името на предвидимостта на инвестициите във ВиК-сектора в новия закон за ВиК се предвижда създаване на фонд за модернизация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура. За Северна България са заделени 130 млн. лева от фондовете за градско развитие по ОПРР 2014-2020.

Особено внимание бе обърнато на тенденциите в законодателния пакет на Европейската комисия, който се очаква да излезе в края на месеца. Основната идея е гарантиране на инвестициите за генериране на допълнителен капитал, съобразени  със спецификата на района.