Тържество за 20-ата година на Исторически музей Дулово

17/5/2018
В град Дулово бе проведено тържество по случай 20-ата година на Историческия музей в града - един от трите в област Силистра - най-големият е Регионалният исторически музей - в град Силистра, който тази година навършва 120 години, другият е Исторически музей Тутракан.
 
По покана на община Дулово в лицето на кмета д-р Юксел Ахмед и на председателя на ОбС инж. Сезгин Галиб, както и на директора на музея Белчо Маринов, в тържеството участваха и гости от близо и далеч - сред тях и заместник-областният управител Стоян Бонев, който приветства от страна на Областна администрация.

В научния форум участваха акад. Георги Марков (София), проф. Пламен Павлов (Велико Търново), проф. Николай Русев - зам.-ректор на Тараклийския университет "Григорий Цамблак" (Молдова), проф. дин Героги Атанасов (Силистра)  и доц.Павел Георгиев, както и проф. Ахмед Ташън от Университета в гр. Коня (Турция).
 
В програмата също бе представяне на алианската култура, както и откриване на обновената експозиция.
 
Прощъпулникът на музея е на 18 май 1998 г. в мандата на кмета на общината Ерол Адем, с участието на Кин Стоянов – тогавашен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“, както и на дългогодишния депутат от 20-и МИР Силистра Кемал Еюп. „За своите първи 20 години музеят в Дулово е посетен от над 15 хил. души“, показват сметките на директора му Белчо Маринов.
 
Първите беседи са на сегашния проф. дин Георги Атанасов от РИМ Силистра и на Донка Съботинова – дългогодишен ръководител на Етнографския музей в крайдунавския град. Най-новата история е представена от покойната Мариана Хинева – също от музея в Силистра. Откриването е съчетано с изложба на художника Стефан Пенчев, последвано след това от изложби на различни автори, включително на доайена Йордан Маринов.
 
Година по-късно гостува и изложба на скулптора Вежди Рашидов, който е седмият, представил свои творби в първите 12 месеца на галерията на музея  (за изминалото време до днес стават 35). Междувременно започва и представяне на книги, една от които на проф. Атанасов и на доц. Валери Йотов става в присъствието на настоящия патриарх на БПЦ Негово Светейшество Неофит, който тогава е митрополит на Доростоло-Червенска епархия.
 
Дуловският музей е с 4 отдела – в археологическия има експонати на по 7 хил. години, в етнографския отдел е отразена материалната и духовната култура на местното християнско и мюсюлманско население, като освен бит и премени, са представени обичаи и празници, характерни за двете вероизповедания. В постоянния фонд на галерията са аранжирани 60 картини – живопис, графики, скулптори и пластики на местни и външни автори.