Областна администрация и ОДБХ Силистра предложиха на общините безплатни чипове за домашни кучета

16/5/2018
В заседателната зала на Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев и на д-р Себахтин Халид – директор на ОДБХ Силистра, бе проведена работна среща с представители на общините от областта, както и на двата намиращи се в Силистра приюти – частния и общинския, чийто капацитет е 120 кучета.
 
„Добре е да предприемем действия, макар и разсрочени във  времето, за да се повлияе на контрола и на популацията на домашните животни“, заяви областният управител при представяне на идеята. „В област Разград процесът на чипиране е започнал, хубаво е и при нас да го направим“, обясни д-р Халид.
 
Обсъдена бе възможността да бъдат предоставени на общините до 3 000 чипа за чипиране на домашни кучета, което от 2016 г. е задължително, за да влязат в регистрите, вкл. и с цел проследяването им. До 25 май  е срокът администрациите по места да предоставят необходимата информация в Областна администрация.
 
На базата на нея се прави искането за броя чипове, които ще бъдат предоставени безплатно. Финансирането на самото чипиране ще става със средства на общините – част от тях би трябвало да дойдат от взетите такси. Извършва се от мобилни групи с участие на ветеринари на базата на договори с общините, всяка от които е отчела, че има приета от съответния Общински съвет специална наредба.
 
При чипиране на кучета по правило собствениците им се освобождават за една година от задължителната такса, а при кастриране на женските екземпляри таксата изцяло отпада.
 
През м. декември м.г. и през м. януари 2018 г. в община Силистра е направен обход в населените места, за да бъда фиксиран броят на домашните и на скитащите кучета. Заедно с Главиница и Дулово това са трите общини в областта, където годишно се кастрират по над 100 кучета. За разлика от останалите 4 общини, в които, според отчетите в ОБДХ Силистра, през последните две години се кастрират по не повече от 3 на година.