Областният управител на Силистра бе специален гост на фестивала "Алфатарски багри"

14/5/2018
Областният управител на Силистра Ивелин Статев бе специален гост на фестивала "Алфатарски багри" по покана на кмета на общината Янка Господинова, проведен за седми път в салона на НЧ "Йордан Йовков", в което предния ден бе премиерата на самодейния читалищен театрален състав, изиграл пиесата на Никола Русев "Юнаци с умни калпаци", режисирана от ръководителя на състава Петър Чапкънов от ДКТ Силистра.
 
Проявата с над 1 500 участници от близо 90 колектива от близо и далеч е част от Областен културен календар и е сред най-големите събори за народно творчество в най-малката община в областта - другата е фестивалът в чест на голямата добруджанска певица Димитрина Кунева в родното й село Алеково, чието поредно издание предстои през м. юни.
 
В алфатарския празник на носията, песента и танца участваха и потомци на българи от румънското село Бранещ, намиращо се край Букурещ, водени от общинския съветник Велику Рустика, на когото алфатарци гостуваха преди време с читалищен състав. Заедно с представителя на държавната власт за област Силистра гостите от северната ни съседка посетиха Дома за стари хора в Алфатар.