Първа копка за нова детска градина в Дулово

14/5/2018
В деня – празник на град Дулово – 14 май, бе направена първа копка за нова детска градина в изпълнение на ПМС на МС за 2,2 млн. лева. В ритуала по покана на кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед участва и заместник-областният управител Стоян Бонев, който приветства домакините от името на Областна администрация Силистра. В тържеството участваха народният представител от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, представители на органите за местно самоуправление, както и на политически организации.
 
До началото на новата учебна година в детските заведения се очаква да бъде готов проектът за изграждане на 2 200 кв. м. разгърната застроена площ. Планирано е да има 4 групи с по 24 деца във всяка една от тях. Повече от 30 години в града не е строена детска градина. Броят на децата расте, но няма свободни места в трите сгради, в които има яслени и групи с деца до 6-годишна възраст. Около 870 деца в общината посещават 7 ДГ с общо 16 филиала.
 
Новата придобивка по порект е сгради със спални помещения със стаи за игри. За пръв път в Силистренско детска градина се строи по новите европейски изисквания-  застроената площ да е по 5 кв. м на дете. Отделно - кухня, физкултурен салон, зала за културни прояви. В двора на градината ще бъдат изградени 4 спортни площадки за всяка група и едно мултифункционално игрище за различни видове спорт.
 
Тази вечер от 19 ч. на централния площад в града е празникът с делови моменти, както и с празнична програма участието на Силвия Кацарова и Теди Кацарова, както и на  Капанския ансамбъл от Разград. В празничния ден още - традиционният песенен конкурс „Дуловски славеи – 2018”.
 
Празникът на града е част от Майски дни на културата, провеждани всяка година. В тях е включено и честването на 17 май на 20-ата година на Исторически музей Дулово, на което е посветена научна сесия по различни теми с участие на автори на презентации от академичните среди на България, Молдова и Турция.