В Силистра за 9 май - Ден на победата, бе осветена Мемориална стена на славата

9/5/2018
9 май 2018. Силистра. Паркът на паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк-Железен. Ритуал на община Силистра с кмет д-р Юлиян Найденов по откриване и освещаване на Мемориална стена на славата с изписани на нея 563 имена на войници и офицери от Българската армия от НВП Доростолски митрополит Амвросий в съслужие с отци от епархията.
 
В тържеството, посветено и на 9 май – Ден на Победата и 73 години от края на Втората световна война, както и Ден на Европа, се включиха представители на органите на местното самоуправление в региона и на Областна администрация Силистра – представена от областния управител Ивелин Статев и от главния секретар Елена Томова.
 
Събитието бе уважено с присъствие от: ветерани от войните, народния представител Александър Сабанов, лидери на политически партии, представителни групи от средни училища, неправителствени организации – сред тях Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва, Руски клуб Силистра, гости от Съюза на ветераните на Кълъраш, Румъния и др.; както и много граждани.
 
Стената от шест части в обща композиция, дълга 20 м, с височина от 3 до 3.5 метра, е дело на Инициативен комитет, създаден в първите години на миналото десетилетие, но в резултат най-вече на активна организационна дейност на състава му, председателстван от Николай Димов – областен управител на област Силистра (2011-2013).
 
В продължение на 7 години учителят по история Тодор Николаев издирва имената на загиналите за свободата на Европа и на България войници и офицери от 31-ви Силистренски пехотен полк, както и на силистренци, служили в други полкове от Българската армия, намерили смъртта си в боевете през Втората световна война.
 
От името на институции и гражданството бяха поднесени венци и цветя в подножието на Мемориалната стена, каквато под формата на различни стели в област Силистра има и на територията на Мемориална гробница Шуменци 1916, създадена в чест на победата на България на Добруджанския фронт при превземането на Тутраканската крепост в края на Първата световна война.