Тържества в област Силистра за Гергьовден

6/5/2018
6 май 2018 г. Ден на храбростта. Ден на българската армия (навършват се 140 години от създаването на родната войска). Празник Гергьовден в чест на св. Георги Победоносец. Ритуали в област Силистра: в община Тутракан край „Мемориална гробница 1916" в село Шуменци и при Военно гробище край ГКПП Силистра, създадено през 1916 г.
 
С участие на представители на местното самоуправление, на военно окръжие, както и на много граждани.
 
На тържеството в град Силистра – знаменна група от СУ „Н. Вапцаров“, рецитатори от ОУ „Отец Паисий“, караул от Клуб „Родолюбие“, Градски духов оркестър. Слова от Тихомир Борачев – зам.-кмет на община Силистра, и от майор Здравка Михайлова от областния военен отдел. Венци и цветя от институции – сред тях и Областна администрация Силистра, организации и граждани. 
 
По подобен начин премина и тържеството в село Шуменци, в което участва заместник-областният управител Стоян Бонев.
 
Денят на храбростта – 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. През 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст”, а малко по-късно, същата година, се постановява честването на празника.
 
През 1931 г. Денят на храбростта и победите е обединен и обявен за боен празник на войската. Минавайки през различни промени във времето, през 1993 г., 6 май отново заема мястото си в празничния календар на армията като Ден на храбростта и като празник на Българската армия.
 
По случай Гергьовден в различни населени места в област Силистра – Айдемир, Ситово, Черник и др., се провеждат събития с ритуален, художествено-творчески и народен характер.