Първи фестивал на народните занаяти в област Силистра - в СУ „Йордан Йовков“ - село Окорш

4/5/2018
Село Окорш в община Дулово. Средно училище Йордан Йовков“ (250 ученици) с директор Веселка Василева. Първи фестивал на народните занаяти. В името на развитието на специалност Селски туризъм и съответно във възстановяване на стари традиции, характерни за различите етнически групи - местни и преселци - християни и мюсюлмани.
 
Включително и на базата на съхраненото в музейната етнографска сбирка на селото с кмет Емилия Кралева, където има възможност за демонстрация на занаяти. Тя е стопанисвана от училищното настоятелство, но като част от Музей Дулово, който този месец навършва 20 години.
 
Празника откри директорът на училището. Поздравление произнесе Доротия Тотева - зам.-кмет на община Дулово. Поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев, в който той подчертава важността на подобни прояви, които заслужават да влязат в Областен културен календар, наблюдаван и от Министерство на културата.
 
Краеведът Атанас Сивков, който наскоро издаде книга за село Окорш, разказа, че след 1940 г. селото подновява занаятчийството, свързано преди всичко с бита, при това на основата на привнесени отвън традиции - след Крайовския мирен дотговор, когато в района идват преселници от Северна Добруджа, по-късно от Кърджалиския край, от Софийско и Кюстендилско - две десетилетия след това.
 
Инициаторите на фестивала се надяват той да се разрасне в следващите години, тъй като има възможности, които да бъдат използвани.