Областният управител на Силистра се срещна с екип на Кралския институт по антропология на Великобритания и Ирландия

10/4/2018
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна с екип етнолози от Кралския институт по антропология на Великобритания и Ирландия, начело с директора му проф. д-р Дейвид Шанкланд. Преподавателят в Университета в Бристол е за втори път в Силистра и региона в изпълнение на задачи, свързани с битието на алианите в България.
 
Кралският институт по антропология на Великобритания и Ирландия е най-дългогодишната научна асоциация в света (1871 г.), посветена на подпомагането на антропологията (т.е. изучаването на човечеството) в най-широкия и всеобхватен смисъл.
 
Институтът е напълно независима благотворителна организация с нестопанска цел. От 2014 г. неин директор е проф. Дейвид Шанкланд, който има магистърска степен по математика, старши научен сътрудник е по археология и антропология, както и доктор на науките.
 
Заедно с госта в  срещата при представитителя на държавната власт участваха проф. д.ф.н. Флорентина Баладанова-Гелър от Свободния университет в Берлин, доц. д-р Илия Недин – ръководител на катедра „Етнология и балканистика” в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград, докторантът Щерю Щерев от София и етнологът д-р Йордан Касабов от Силистра – консултант на международния екип.
 
С г-н Статев бе обсъдена важността на интересуващите етнолозите проблеми, с цел подпомагането им при проучване на процеса на формиране и развитие на различните етническите групи, тяхната идентичност, форми на самоорганизация, закономерности в колективното поведение и взаимодействието им с други етнически групи.
 
Както и проекцията им в област Силистра, където в няколко села живеят от векове алиани – носители на уникална за Балканския полуостров и за съседни страни култура. В знак на уважение към намерението информацията за нея да достигне с научна разработка на българския й вариант и в далечни страни Ивелин Статев подари на проф. Шанкланд две ценни книги, представящи Силистренския край.
 
Едната от тях е най-новото мащабно краеведческо издание „Силистренска енциклопедия”, представено само преди няколко месеца, и превърналата се в библиографска рядкост книга „Дуросторум-Дръстър-Силистра – векове, пощи, традиции” на Борис Калинков – член на Българската филателна академия, осъществена през 2006 г. в партньорство с община Силистра.
 
Етнолозите от България, Германия и Великобритания проведоха още две работни срещи – в Силистра с д-р Николай Тодоров – директор на Регионален исторически музей Силистра, с идеята за бъдеща съвместна работа.
 
Както и в село Йорданово с кмета Ведат Сали, с чието съдействие бе посетен един по-малко известен обект в региона, наречен Стъпките на Демир Баба (алевийски светец от 16 в.).
 
С неговите чудеса са свързани и други населени места от Добруджа и Лудогорието, като най-известното от тях е край Свещари – селище, наситено с култура от няколко цивилизации и с различни религиозни вярвания.