Областният управител на Силистра на празник на пролетното равноденствие в село Брадвари

17/3/2018
СНЦ „Джем Брадвари” и НЧ „Заря” с участието на община Силистра и кметство Брадвари проведоха четвъртото издание на празника „Невруз”, който е част от Областен културен календар. Самодейки под съпровод на саз бяха единствените, представили познатия от векове магнетичен ритуален танц „Сема(х)”.
 
Майстори на необикновения ориенталски инструмент от селата Черник и Водно от община Дулово, както и гост от Турция, също подкрепиха с ритуална музика празника. За доброто настроение на присъстващите се постараха с пролетни танци и с български народни стъпки представителите на Танцов състав „Брадварче”, които са от местното ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.
 
В тържеството на алианите, посветено на пролетното равноденствие, участва областният управител Ивелин Статев, който поздрави организаторите и участниците пред мюфтиите на Варна, Добрич и Силистра, както и пред гостите от Република Турция – от градовете Истанбул, Чорлу, Ескишехир и др. – представители на тамошни алиански общности. Представен бе и поздравителен адрес от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който също подкрепя празника.
 
Поздравления поднесоха също кметът на селото Мартин Караджов, областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, който е и спомоществовател на проявата, Йордан Касабов – д-р по етнология, бивш кмет на село Брадвари, както и водачи на алиански групи от южната ни съседка.