Среща на областния управител на Силистра с творец и активист на национален патриотичен поход

22/2/2018
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна със секретаря за Крайдунавска Добруджа на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ Иван Колев във връзка с предстоящия в края на м. май т.г. 33-и поход „По стъпките на Таньо войвода“, провеждан в областите Силистра, Разград и Търговище.
 
Негов организатор е  неправителствената организация, оглавявана от д-р Анатолий Кънев от град София, продължител на делото на инициатора на похода Борис Илиев (почетен гражданин на Тутракан), който е родом от Разградско, но е работил като юрист и краевед в Силистра. През последните години проявата е национална по статут и се провежда със съдействието на МОН, както и почти всяка година с участието на представители на президентството на Република България.
 
Г-н Колев, който сам е неизменен участник в похода, както организационно, така и близо 30 години като част от възстановката на сраженията на четата, запозна представителя на държавната власт в област Силистра с проблеми, които има да се решават в организационен план. Сред тях е и трудното осигуряване на транспорт за трите групи ученици от областния град, както и необходимостта от още средства за покриване на разходи по този повод.
 
В края на срещата г-н Колев подари на областния управител книгата си „При земята на Добруджа“, издадена от издателската къща на КПД „Родно Лудогорие“. В нея има творби, свързани с историята на Силистра, както и със случки в отношенията между хора от различни етнически и социални групи, каквито са темите, разглеждани от автора и в предишни негови книги. Представянето на разказите се предвижда да стане на 29 май, ден преди да тръгне четиридневният поход (30 май – 2 юни) от с. Пожарево, Тутраканско, до Керчан Баир, Поповско.