Възпоменание за Левски в Силистра

19/2/2018
В Силистра с възпоменание, организирано от отдел „Култура“ при дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Силистра, с партньорството на Общински комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботьов“ бе проведено събитие, посветено на Васил Левски по повод 145 години от неговата гибел на 19 февруари 1873 г. То бе част от програмата „Пред олтара на свободата“, започнала на 10 февруари във връзка със 140-ата година от освобождението на Силистра от турско робство, и ще завърши на 3 март – Национален празник на Република България.
 
Във възпоменанието участваха и служители на Областна администрация Силистра, от чието име заместник-областният управител Стоян Бонев поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата заедно с представители на различни институции (община Силистра, Общински съвет Силистра, представители на Народното събрание, Военен отдел, политически формации, представителни групи от училища и професионални гимназии), сдружения и граждани.
 
В тазгодишната проява слова държаха кметът д-р Юлиян Найденов и Анелия Невска – член на Общински комитет „Васил Левски“, директор на ПМГ „Св. Климент Охридски“, в която е един от петте добруджански клуба „Млади възрожденци“ към Общобългарския комитет, носещ името на най-великия българин за всички времена.
 
Спазена бе традиция рецитатор – тази година това бе студентът по право в София Иван Савов, да произнесе стихотворение, посветено на Васил Левски. Начело с Негово Викопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий отци от епархията изпълниха песнопение. В проявата участваха също Градски духов оркестър и Клуб „Родолюбие“.