Награда на областния управител на Силистра за патриотична изява на кукерски празник

19/2/2018
В силистренското село Айдемир за 43-и път бе проведен Празник на кукерите и маските, в който се включиха 150 участници Проявата е част от Областен културен календар (в цялостен вид се намира на сайта www.silistra.government.bg в раздела за стратегии, плранове и календари.
 
Това е една от трите по рода си в Крайдунавска Добруджа кукерски изяви - другите две са Националният кукерски фестивал в Калипетрово, провеждан на всеки две години от повече от три десетилетия, а другият е в село Варненци, община Тутракан, като тази година е насрочен за 10 март.
 
В надпревата за демонстрация на стари традиции се включиха 6 групи от т.нар. високи маски - от с. Добрина, Провадийско (обичай "Камилари"); Кайнарджа, Сребърна, Варненци и домакините от Айдемир; група "Шарени гайтани" - Разград, както и 19 индивидуални и групови изпълнения чрез представяне на различни персонажи.

Сред тях специална награда имаше от областния управител Ивелин Статев за 8-годишната Иглика и 10-годишния й брат Мартин (Петрови), представили съответно Райна княгиня и Ботев четник. Патриотичното звучене бе подчертано и от Капитан Петко войвода на кон чрез 10-годишния Александър Атанасов.
 
На всички участници тричленно жури раздаде по волята на организаторите - Община Силистра, кметство Айдемир и НЧ "Родолюбие", предвидените грамоти и парични премии  с общ награден фонд от 1 500 лева.