Бюст на Вазов влезе в Алеята на писателите в Плиска

27/11/2017
Наскоро в Двора на кирилицата в град Плиска – една инициатива на Карен Алексанян, бе сложено началото на нова патриотична идея – създадена бе Алея на писателите от цял свят, пишещи на кирилица. Първият бюст паметник бе на Пейо Яворов – поборник за обединението на България, поет и драматург. 
 
С участието на заместник-областния управител на Силистра Стоян Бонев втори бюст паметник – на патриарха на българската литература Иван Вазов, който се вписа и като държавник – министър в едно правителствата на Третата българска държава, бе открит на 25 ноември, когато се чества свети Климент Охридски.
 
Паметникът е дело на скулптора Борис Борисов, автор и на восъчните фигури на български владетели, които вече се намират в една от залите в крепостта на комплекса.
 
Както пред паметника на Яворов бе посадено цвете с пръст от родната му къща в град Чирпан, така и пред бюста на автора на „Под игото“ бе разпръсната пръст от родната му къща в подбалканския град Сопот.
 
Спазена бе традицията в тържеството да бъде вписана и културна програма, този път изнесена от представители на Основно училище „Паисий Хилендарски“ в Плиска.