Областният управител участва в национални форуми

8/11/2017
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев, председател на Асоциация „В и К“ Силистра,  участва в работна среща на Асоциациите по В и К от цялата страна, проведена в град Луковит. Тя бе организирана от АВиК в Ловеч и в нея участва миниcтъpът нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo Hиĸoлaй Haнĸoв. Вoдeнa бе oт pecopния зaм.-миниcтъp Maлинa Kpyмoвa. По време на форума са представени възможностите за развитие на ВиК-сектора в страната.
 
Отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори, се развива в изключителен дефицит на финансов ресурс. Анализът на Световната банка в Стратегията за развитие на ВиК отрасъла показва, че в 10-годишен период за изпълнението й са необходими почти 12 млрд. лв. за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските изисквания.
 
Събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционни програми на ВиК операторите, разликата между възможности и нужди, недостигът е в размер между 8 и 9 млрд. лв.
 
Затова с помощта на банката ще бъде направен анализ как да направим отрасъла устойчив основно от финансова гледна точка, какви нови инструменти да бъдат включени за реализиране на големи инвестиционни проекти и такива в малки населени места, за да се покрие дефицитът.
 
Отново в Луковит  бе и конференцията на тема „АМ „Хемус” – възраждане на българския Север”. Представено е направеното до момента, както и предстоящите дейности по доизграждането на магистралата в Северна България.
 
С участието на представители на 9 области от Северна България, сред които и Силистра – представена от областния управител Ивелин Статев, Асоциация „Прозрачност без граници“ съвместно с Областна администрация Велико Търново проведе регионална кръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“. Събитието бе открито от областния управител проф. д-р  Любомира Попова и от Калин Славов – изпълнителен директор на Асоциацията.
 
На аудиторията е предложена информация за добри практики и работещи модели за ефективно и почтено управление от т.нар. „Индекс на местната система за почтеност“, отнасяща се до общините в Република България. Информацията по тези въпроси насърчава в различните региони на страната  - всеки от тях характерен със своя икономическа специфика, взаимодействието между институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите.
 
Всичко това е в полза на постигането на целите на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България (2015–2020) – гарантиране на прозрачност и публичност на административно-управленските процеси, упражняване на граждански контрол върху различните видове власти.
 
Подобно на другите области, и в област Силистра от 2004 г. насам работи Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, който наскоро проведе свое заседание.