В Силистра светската власт уважи освещаването на паметник на светица в Калипетрово

25/10/2017
В двора на православен храм „Св. Димитрий“ в село Калипетрово, по случай неговата 170-а годишнина, бе проведено тържество за освещаване и откриване на паметник на света преподобна Димитра Киевска (Силистренска), родена в Силистра като Матрона Александровна Егоровна, основателка на Киевския Свето-Введенски манастир (1878), където се намират нейните мощи.
 
Епископ Дамян, който е настоятел на манастира – дарител на паметник в чест на светицата, го освети в присъствие на отци от България, Украйна и Гърция, заедно с представители на светската власт в лицето на заместник-областния управител Стоян Бонев и на заместник-кметовете на община Силистра Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев.
 
Преди церемонията председателят на настоятелството на храма ставрофорен иконом Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия, разказа историята на църквата. Тя е изградена след измолен от миряните на селото ферман от тогавашния султан на Османската империя, гостувал в Силистра в онези години, за да инспектира градежа на крепостта „Меджиди табия“. Според легендата в храма е пял Васил Левски по време на едно от посещенията си в Силистра на път за Букурещ.