Областният управител на област Силистра Ивелин Статев участва във форума 16+1 в Пловдив

19/10/2017
 
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев е участник в третата работна среща (18-20 октомври) 16+1 на областните управители в Република България по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай. Проявата откри нейният домакин - областният управител на област Пловдив Здравко Димитров.
 
В програмата на работната среща е и форум под надслов „Пловдив – Най-древният град по Пътя на коприната”. В рамките му на вниманието на участниците са 3 потенциални приоритетни области за сътрудничество: „Култура и туризъм“, „Иновации и икономически зони“ и „Селско стопанство“.
 
Инициатива е на правителството на КНР и цели да поощри сътрудничеството в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието и културата с 16-те страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.
 
В рамките на на срещата „16+1” в гр. Пловдив се случи и деловият момент с участието на Йе Чанцин - зам. генерален директор на Службата на външните работи към Народното правителство на Провинция Хъбей, КНР, а от българска страна – на областния управител на област Силистра Ивелин Статев и на секретаря на община Силистра Ростислав Павлов.
 
Нашите представители са отправили покана за размяна на работни визити и сътрудничество с цел побратимяване между област Силистра и провинция Хъбей, която е с над 2 000 общини. От името на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов на гостите са поднесени презентационни материали за културно-историческото наследство на областта и за Биосферен парк „Сребърна“, който наскоро бе представен на световно туристическо изложение в Сиена, Италия. Община Силистра, подкрепена от Областна администрация Силистра поддържа контакти с провинцията с цел побратимяване.