Премиерите на България и на Румъния откриха ГКПП при Кайнарджа - Липница

3/10/2017
Премиерите на България – Бойко Борисов, и на Румъния – Михай Тудосе, прерязаха лентата на 10-ия ГКПП между двете страни при Кайнарджа – Липница в церемония, проведена с участието на министри на ръководените от тях министерски съвети, в присъствието на представители на регионалните и местните власти – от българска страна областният управител Ивелин Статев стана част от тържеството, както и на много граждани от близките населени места от двете страни на границата.
 
В изказванията си след церемонията министър-председателите на двете страни заявиха задоволство от факта, че се увеличават възможностите за общуване между българите и румънците, но те не били достатъчни и щели да стават повече.
 
Идеята за трансграничния път, вече и с ГКПП, изграден за 6 милиона евро, е от 2003 г., а реализацията му е от 2012 г. През м. март т.г. служебният Министерски съвет на България одобри проект на споразумение за изменение на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриване на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни в точките Крушари (България) – Добромир (Румъния) и Кайнарджа (България) – Липница (Румъния).
 
Както и лично премиерът Борисов обяви пред участниците в тържеството:  ГКПП-то ще работи от 8 до 20 ч. за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Съседните общини Кайнарджа и Липница са само на няколко километра една от друга.
 
Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използвани до този момент за установяване на трайно трансгранично сътрудничество, което се планира да продължи с още по-голям интензитет, включително и заради факта, че с около 50 км би се скъсил пътят между Варна и Констанца.
 

Съгласно Регламент на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да прилагат съвместен контрол на общите граници, при който преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства ще бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане. От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение на България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата. 

 

По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.