Областният управител на Силистра на събор в Търговищко

18/9/2017
Областният управител на област Силистра Ивелин Статев бе сред гостите на уникалния фолклорен събор „И си носим песента”, провеждан под формата на национална среща на помаците в с. Горно Новково, община Омуртаг, която заедно Народно читалище „Нова светлина – 1956“ в селото е организатор на проявата. 
 
В събора се включиха евродепутати, народни представители, сред които и Цветан Цветанов - зам. председател на ГЕРБ, представители на правителствения екип - министър Теменужка Петкова, както и на областните администрации в Търговище и Разград. От Силистра участва също председателят на Общинския съвет  д-р Мария Димитрова.
 
Съборът бе проведен за 21 пореден път, като и тази година на поканата за участие се отзоваха многобройни представители на помашкия етнос, както и техни приятели от всички краища на страната. „И си носим песента” е част от националния културен календар и е под  патронажа на областния управител на област Търговище Митко Стайков.
 
През годините съборът се е утвърдил като празник на българска култура, разкриващ добродетелите на хората от региона и по традиция със свои изяви в него се включват българомохамедани от всички краища на страната.