Откриване на нова учебна година в област Силистра

15/9/2017
В област Силистра новата учебна година започна в 46 училища и в 24 детски градини, съобщиха от РУ на МОН. В алфатарското село с. Алеково е най-малкото училище с 10 ученици. Най-голямо е Средно училище „Васил Левски” в гр. Дулово с около 800 ученици. Градско помощно училище Силистра е преобразувано в Център за специална образователна подкрепа. 
 
По данни от училищата 10 147 са учениците в І - ХІІ клас в дневна форма на обучение. 1 633 деца са в задължителната 5 и 6-годишна възраст - 160 от тях са в училища, останалите са в детски градини.
 
Социално-педагогическият интернат в с. Варненци, община Тутракан, остана единствен по рода си в страната. Две основни училища са преобразувани в новия вид обединено училище: в с. Зафирово, община Главиница, и в с. Проф. Иширково, община Силистра.
 
По традиция представители на Областна администрация Силистра участват в откриването на новата учебна година. Областният управител Ивелин Статев бе гост на тържеството в Средно училище „Йордан Йовков“ с директор Кремена Димитрова в дуловското село Окорш, заедно с кмета на общината д-р Юксел Ахмед, както с кметовете на местното село - Емилия Кралева, и на съседното Вокил - Ехлиман Ехлиман, от които са общо 240-те ученици (21 са първокласници).
 
Заместник областният управител Стоян Бонев се включи в церемонията по откриване на новата учебна година в Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в село Проф. Иширково с директор Галина Дамянова, заедно с кмета на селото Стойчо Нечев и др. отговорни лица от различни институции.
 
В него за първа година се обучават 150 ученици до Х-и клас включително, като от тях 19 са в първи клас; осъществен е държавен план прием в паралелка в осми клас с две професии (хранително-вкусова промишленост и производство на мебели). На 25 ноември т.г. ще бъде чествана 130-ата година на образователното дело, съответно на училището, в селото.
 
Новата учебна година с 446 ученици бе открита в СУ „Васил Левски“ в град Главиница с директор Нефие Раим. Част от тържеството стана главният секретар на Областна администрация Елена Томова, заедно с кмета на общината Нeждет Джевдет и други гости. Училището е най-голямо в малката добруджанска община и дава средно образование на деца от различни населени места.