Празник на град Силистра - тържествено заседание на Общински съвет

14/9/2017
14 септември. Кръстовден. Празник на Силистра. Тържествено заседание на Общински съвет Силистра, открито от неговия председател д-р Мария Димитрова. Слова за празника от кмета д-р Юлиян Найденов, от областния управител Ивелин Статев и от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий.
 
Поздрави от представители на делегации от побратимени градове от други страни – Ржев (Русия), Слобозия и Кълъраш (Румъния), Велес (Македония), Сакурагава (Япония).
 
Награждаване по решения на Общински съвет Силистра: почетен гражданин – Александър Парашкевов (митрополит Амвросий); за граждански заслуги – Симеон Симеонов (хореограф), Тодор Кърджиев – автомобилен спорт, Георги Нарлев – съдия по футбол, председател на ОС на БФС Силистра (50-годишен юбилей); студентка на годината - Катрин Георгиева от Филиал Силистра на РУ Ангел Кънчев.
 
 
От свое име и от името на Клуб за изворна народност при НЧ „Доростол“ неговата организаторка Мария Христова подари на г-жа Токугаши от японската делегация женски народен костюм, подобен на който известната фолклористка, носител на една от наградите на община Силистра за 2016 г., е дарила на други пет адресата, вкл. в съседна Румъния, на фестивала „Еврофолк“ и др.
 
Празникът на Силистра продължава тази вечер на пл. „Свобода“ с тържествена част и музикално-танцова програма. Началото е в 18,30 ч. Празничният ден започна със света литургия в православния храм „Св. равноапостоли Петър и Павелс участието на областния управител Ивелин Статев, на неговия заместник Стоян Бонев и на главния секретар Елена Томова, както още на представители на община Силистра, на гости на града за празника, и на много граждани.