Празник на динения мед в село Смилец - съхраняване на българските традиции

13/9/2017
В силистренското село Смилец в навечерието на празника на Силистра (14 септември) бе проведено третото издание на познатия сред обществеността Празник на динения мед (маджун) – проява на община Силистра и на местните кметство, Народно читалище „Светлина“, Клуб на жените „Импулс“ и в партньорство с други групи от хора в селото. Празникът е част от Областния културен календар.
 
В тържествената встъпителна част участваха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и управленския му екип, а по негова покана сред гостите бе заместник-областният управител Стоян Бонев, който поздрави организаторите на единственото по рода си събитие в страната.
 
Съпричастни към демонстрацията на добруджанския еликсир станаха членове на делегации от общини в Румъния и Русия – представители на градове побратими – Ржев, Слобозия и Кълъраш, а се очакваше и общинарите от Япония да се включат в празника, защото са поканени да бъдат в Силистра за празника на града.
 
Празникът на динения маджун е една възможност за съхраняване на дейност, характерна за района в предишни десетилетия, а и е повод за провеждане на събор с оригинално съдържание. На сцената в местността „Гизлиджа“, където е изградена и легендарна чешма, се изявиха представители на близо 20 читалища и клубове от различни населени места. Празникът имаше и съпътстващи прояви (конкурси за интересно писана каруца, красив динен фенер, оригинално моделиране върху дърво), повечето от които с участието на деца и младежи, реализиращи проекти в сферата на изкуството и предприемачеството.