Започна подготовката на събитията в област Силистра за Българското председателство на Съвета на ЕС

12/9/2017
В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Ивелин Статев бе проведена консултативна среща между представители на създадената с негова заповед работна група по подготовката на събитията в областта във връзка с Българското председателство на ЕС (1 януари – 30 юни 2018) и на Областен информационен център Силистра.
 
В срещата участваха заместник областният управител Стоян Бонев и Елена Маркова – главен секретар – от Областна администрация, и от ОИЦ – Мирослав Калинов – ръководител, Ани Караджова – управител, и Елена Стоянова -  експерт „Информационно обслужване и услуги“.
 
Обсъдени бяха предстоящите три събития в област Силистра от инициативите от утвърдения Национален план за Комуникационната стратегия на Република България,  представени в края на миналата седмица пред областните управители от цялата страна.
 
Събитията, предвидени за широка аудитория, са на 15 ноември в Посетителски център Кайнарджа, на 16 ноември в сградата на община Дулово, и на 17 ноември в Природонаучен музей Сребърна. Предстои среща с представители на съответните институции, домакини на събитията, както и с ръководителите на трите добруджански общини, за да се уточнят параметрите и ходът на форумите.
 
Според предварително зададените общи рамки в събитията ще има презентации за ЕС, вкл. за ефектите от 10-годишното членство на България в общността на държави с 500 млн. души на Стария континент, както и за ролята на Българското председателство; ще бъдат представени резултатите от проведените с европейски средства проекти в област Силистра, и др.
 
Отново, според Комуникационната стратегия, след м. януари в периода на самото председателство ще има по 4 събития в народни читалища във всяка административна област, в т.ч. и в Силистренско.
 
Според Стратегията около 230 за 180 дни ще са събитията в България по време на Българското председателство, което на практика е и Балканско председателство, а други 1 500 – в Брюксел и в Люксембург. Откриващото събитие е на 4 януари в София с участието на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на президента на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Месец преди това ще е готова и Национална програма на председателството, съобразена и с резултатите от председателството на Естония (1 юли – 31 декември 2017 г.). Както е известно, България е в „тройка“ още с Австрия, която ще председателства от 1 юли до 31 декември 2018 г. През м. декември т.г. на 4 езика ще заработи специалният сайт в интернет (eu2018bg.bg).