Обучение във връзка с предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

11/9/2017
В най-представителната зала на х. Рила в курорта Боровец, където ще бъдат част от деловите срещи по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, в края на миналата седмица бе проведено обучение на представители на областните администрации в страната, сред които и областният управител на област Силистра г-н Ивелин Статев, във връзка с изпълнението на дейностите по инициативите от утвърдения за целта Национален план за Комуникационната стратегия на Република България.
 
Обучението бе осъществено от г-жа Лиляна Павлова – министър на Българското председателство на Съвета на ЕС (1 януари – 30 юни 2018 г.), която представи ключовите послания – лого (стилизирана българска шевица) и девиз („Съединението прави силата“), както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.; от г-жа Моника Панайотова – заместник-министър, и от г-жа Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на министър-председателя.

Както е известно от Стратегията, във всяка административна област още преди края на настоящата година ще има по 3 публични събития в населени места извън областния център (в Дулово, Сребърна и Кайнарджа), в които ще бъдат поканени да участват представители на всички общини от областта. Чрез мултимедийни презентации и съпътстваща програма, включваща изложби и конкурси, както и разнообразни по съдържание събития, те ще са посветени на няколко повода: десетата годишнина от членството на България в ЕС - икономически и социални ефекти, както и на приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Отделно в периода на самото председателство ще има по 4 събития в народни читалища във всяка административна област.
 
Според Стратегията около 230 за 180 дни ще са събитията в България по време на Българското председателство, което на практика е и Балканско председателство, а други 1 500 – в Брюксел и в Люксембург. Откриващото събитие е на 4 януари в София с участието на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на президента на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Месец преди това ще е готова и Национална програма на председателството, съобразена и с резултатите от председателството на Естония (1 юли – 31 декември 2017 г.). Както е известно, България е в „тройка“ още с Австрия, която ще председателства от 1 юли до 31 декември 2018 г. През м. декември т.г. на 4 езика ще заработи специалният сайт в интернет (eu2018bg.bg).