Тържества в Силистра, посветени на годишнината от Крайовската спогодба и на възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България

7/9/2017
В Силистра бе реализирана програма по отбелязване на годишнината от подписването на Крайовската спогодба и от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България. За целта бяха проведени няколко събития с участието на областния управител Ивелин Статев и на неговия заместник Стоян Бонев, на представители на община и Общински съвет Силистра, на специалния гост проф. д-р Иван Гаврилов от София, дарител на училища и читалища в града, на инициатора на честването Тодор Тодоров, както и на граждани от различни институции и организации, вкл. политически и неправителствени.
 
Панихидата на този ден е първа по рода си от много години насам в храма „Св. св. Петър и Павел“, проведена в памет на над 100 жители на община Силистра, дали живота си за свободата на Родината в Първата световна война и в Добруджанската епопея през 1916 г. Тя бе отслужена от православни отци начело с отец Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия.
 
С отделна церемония в Дунавския парк бе освещаването и откриването на паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и на възвръщането на във връзка със Спогодбата на изконната българска територия Южна Добруджа, част от която е и област Силистра. Слова и приветствия поднесоха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, директорът на Регионален исторически музей Силистра д-р Николай Тодоров, проф. Димитър Игнатовски от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, който е сред съставителите на дадената под печат книга „Енциклопедия на област Силистра“.
 
Както и проф. д-р Иван Гаврилов, продължил благотворителната си акция в полза на Силистра с нов дар – две икони на св. Георги Победоносец, изработени специално, за да бъде едната занапред в катедралния православен храм в крайдунавския град, а другата става част от музейната експозиция в крепостта „Меджиди табия“.
 
От името на участвалите в тържеството институции, както и от граждани патриоти, под звуците на знакови маршове,  изпълнени от Градски духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя пред новооткритата плоча, на която са изписани поводите за нейното изграждане и текст от вечната българска войнишка клетва, позната на поколения бойни и командири.