На Еньовден Славянско дружество Шумен на среща с областния управител на Силистра

26/6/2017
 
Навръх Еньовден  областният управител на Силистра Ивелин Статев бе сред гостите на събитието, посветено на големия народен празник с прояви в Дунавския парк, за да поздрави участвалите в него самодейци от различни читалища, както и гражданите, уважили поканата на община Силистра начело с кмета д-р Юлиян Найденов.
 
В същия ден гости на Силистра бяха представители на Сдружение „Славянско дружество Васил Друмев“ Шумен с председател проф. д-р Кина Вачкова, водени от проф. Ивайло Петров от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, един от редакторите на дадената за печат „Енциклопедия на област Силистра“.
 
Представителят на държавната власт в област Силистра приветства гостите и ги поздрави с десетата година от основаването на сдружението, в което  в момента членуват около 90 души – приятели на културата на славянските народи, представители на две секции – университетска и градска.
 
Гостите споделиха, че през 2016 г. четирима от членовете им са получили медали от словашки университет, а един – от Карловия университет в Прага, за принос в развитието на връзките между България и Словакия, съответно и Чехия.
 
Славянското дружество в най-големия град на Лудогорието развива културна, просветна, научна и родолюбива дейност за запознаване на обществеността с историята, с културното наследство и със съвремието на България, както и на останалите славянски народи в унисон с протичащите в Европа процеси на обединение.
 
След кратка беседа, в която гостите бяха запознати с историята и културата на Силистра, те уважиха с букет цветя паметника на Лев Толстой, посетиха и биосферния резерват в Сребърна. В края на програмата си в Крайдунавска Добруджа бяха и в Посетителски център Кайнарджа, в който за историята на Кючуккайнарджанския мирен договор разказа неговият ръководител Дафинка Станева – възпитаник на Шуменския университет от годините му със статут на Висш педагогически  институт.