Тържество за 24 май в град Силистра

24/5/2017
В центъра на град Силистра, както и в много други населени места от областта, бе честван 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, към който съпричастен от името на Областна администрация Силистра бе областният управител Ивелин Статев.
 
Той се включи в тържеството в най-големия град на Крайдунавска Добруджа заедно с Негово Високопреосвещенство доростолския митрополит Амвросий, народните представители от 20-и МИР Силистра Алтимир Адамов, Александър Сабанов и Стоян Мирчев, представители на Общински съвет Силистра, РУО на МОН, СБУ и др. организации.
 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов поздрави с празника на българското слово участниците в дефилето – ученици от основни и средни училища, културни институти и граждани. На свой ред посланията си към гражданите поднесоха митрополитът и г-н Мирчев. Деца от предучилищна и ранна училищна възраст рецитираха стихове и пяха песни.
 
Представители на училищата реализираха пред трибуната с официалните лица анимации, а Градският духов оркестър бе в челото на колоните на училищата заедно със знамената на ЕС, Република България и община Силистра, носени от отлични изявени в различни области ученици.
 
Сред участниците в празника бяха и завършили средното си образование в Силистра в различни випуски преди 40-50 години, сред които и представители на първия випуск на ПГСУАУ „Атанас Буров“, наследник на бившия Икономически техникум. Тези дни своя половинвековен юбилей ще честват и завършилите през 1967 г. зрелостници от някогашния ТМТ „Владимир Комаров“, сега ПГМТ със същото име.
 
В своя поздрав за 24 май до гражданите на област Силистра, публикуван в сайта на Областна администрация Силистра, областният управител Ивелин Статев заяви: „Честит празник на българската култура и на славянската писменост! 24 май е най-тачената дата в календара на България, защото на този ден си дават среща възторгът от подвига на светите братя Кирил и Методий; гордостта, че нашият народ има завинаги заслуга пред световната цивилизация, и вярата, че чрез наука, просвета и култура ще вървим напред. За да имаме самочувствието на народ, който заслужава да бъде уважаван заради своите безспорни човешки и личностни качества“.
 
Областният управител на област Силистра взе участие и в тържеството, проведено на 23 май, от община Силистра за награждаване на най-добрите учители в различни категории по номинации на училищата и по предложение на комисия с председател Денка Михайлова - заместник кмет на общината. По подобен начин местните власти във всички общини от област Силистра поднесоха своето уважение към съвременните просветители.