"Нощ в музея" в Силистра и нов Клуб на художника в Художествена галерия

19/5/2017
В навечерието на 24 май в Силистра бяха проведени още две културни събития, уважени с присъствие и внимание от страна на Областна администрация  – областният управител Ивелин Статев изпрати поздравителен адрес до екипа на Етнографски музей Силистра начело с неговия ръководител Маргаритка Миланова във връзка с откриването на уникалната изложба „Сватба в Добруджа“ – един проект, реализиран от Регионален исторически музей Силистра с директор д-р Николай Тодоров.  
 
Проявата е част от тазгодишната европейска инициатива „Нощ в музея“, реализирана неизменно и в Силистра през последните години. Нейното естествено продължение бе в Археологическия музей, чийто ръководител проф. дин Георги Атанасов представи два акцента на поредната изложба в присъствието на заместник областния управител Стоян Бонев.
 
Първият от двата момента бе свързан с резултата от работата на екип, включващ още археолога Кристиян Михайлов и Веселин Петров като ефект от най-забележимото откритие по време на проекта за воден цикъл през 2015 година. Тогава са разкопани катедралният епископски и патриаршеският храмове на Средновековната крепост „Дръстър“, разположени един на друг, и локализирани в пространство до Дунавския парк.
 
Възстановен е пълният план на трикорабна триабсидна базилика с размери 32 х 21 м, чийто макет в мащаб 1:100 вече е част от общата триизмерна разработка на силистренската крепост. За пръв път силистренската публика видя аранжирани и над 700 предмета (монети, фибули, пръстени, кръстове и др.) от Античността и Средновековието, намерени от иманяри, и предадени  на  РИМ Силистра от Териториална дирекция на Национална агенция за приходите  Варна и от Министерство на културата.
 
В същия ден, когато в Силистра бе чествана международната музейна инициатива, в друг традиционен културен обект – Художествена галерия Силистра, бе открит Клуб на художника в едно от подземните помещения на сградата – архитектурна емблема на града. Заместник областният управител Стоян Бонев поздрави инициатора – директора на галерията Йордан Колев, както и автора на изложбата „Силистрия“ – фотографа Петко Герасимов.
 
Той пръв от силистренските творци представи свои разработки, свързани със стари фотографии на крепостта – през последните няколко века, и на града през първите 40 години на миналия век. Някои от тях са представили България на международното търговско изложение ЕКСПО в Париж през 1900 г.