Отношение на държавната власт към празници в област Силистра

9/5/2017
 
Към три различни празника отправи внимание държавната власт власт в област Силистра през последните дни, изразявайки уважение с поздравителни адреси и цветя към поводите за тяхното осъществяване. В село Проф. Иширково, община Силистра, бе честването за 110-ата година от създаването на Народно читалище „Просвета 1907“, организирано от настоящото настоятелство с председател Снежана Петрова.
 
Областният управител Петко Добрев изпрати поздравителен адрес до участниците в тържеството, уважено също с послания или ефективно партньорство от президентството на Република България, от народни представители от различни парламентарни групи, от община Силистра, както и от други институции, сред които и редовните спомоществователи – местните земеделски кооперации „Нива“ и „Плодородие“.
 
В Дунавски парк Силистра в чест на 9 май 1945 г. бе тържеството за Деня на Победата, сложил край на Втората световна война, предшествано от инициативата „Безсмъртният полк“, провеждан в Руската федерация, както и в други страни по света, вкл. в България. Домакини на тържеството бяха Руски клуб Силистра и областната структура на Движение „Русофили“. Представители на организаторите, както и на различни институции, сред тях и Областна администрация Силистра, поднесоха венци и цветя пред Паметник на съветската армия.
 
В програмата: реч за празника, минута мълчание и програма с участието на Вокална група „Интер“ с р-л Никола Касабов при НЧ „Доростол“ Силистра и на представители на Танцова школа „Импресия“ с р-л Наташа Кунева. По подобен начин, най-често с участието на местните власти и патриотични формации, 9 май бе отбелязан и в останалите общини от област Силистра.
 
Вкл. в село Проф. Иширково, където бяха поднесени венци и цветя пред единствения по рода си в областта Паметника на трима съветски летци, както и пред Паметника на загиналите 31 българи от селото в Балканската, в Първата и във Втората световни войни.
 
С поздравителен адрес и саксия с цвете уважи областният управител на област Силистра и празника на СУ „Васил Левски“ – град Дулово във връзка с неговата 65-а годишнина. Под ръководството на директорката Йорданка Копринджийска най-голямото училище в областта с близо 800 ученици от различни населени места провежда различни събития в рамките на три дни (9-11 май).
 
В него са вписани събития като общински празник „От извора“, поздравителен концерт със специалното участие на Трио „Тенорите“, Кръгла маса на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“ с участие на преподаватели от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, а навръх 24 май, когато е традиционното изпращане на поредния випуск, ще бъде и официалният ритуал в зала, която ще носи името на бившия директор Стоян Стоев.