Тържества в област Силистра за Деня на храбростта и Ден на Българската армия

6/5/2017

В различни населени места в област Силистра, вкл. край Мемориал гробница край ГКПП Силистра и на територията на Мемориал гробница „Шуменци 2016” бе честван Денят на храбростта и 6 май – Ден на Българската армия от 1880 година насам.

 
В организираното от община Тутракан събитие гост бе областният управител Петко Добрев и неговият заместник Младен Минчев, а организатор на ритуалите – запалване на вечния огън и освещаване на знамената, както и на традиционния курбан бе кметът д-р Димитър Стефанов, който държа слово за празника.
 
В Силистра  тържеството бе с участието на стотици граждани и на подрастващи, а лично от името на представяните от тях институции се включиха главният секретар на Областна администрация Ивелин Статев, зам. кметът на общината Денка Михайлова заедно с представители на кметския екип, както още на Военно окръжие Силистра, на организациите на офицерите и сержантите от запаса и др. структури на неправителствения сектор.
 
И на двете места, подобно на всички тържества в областта, посветени на Гергьовден – един от най-големите християнски празници, бяха поднесени венци и цветя пред паметници на падналите за свободата на България от Освобождението до Втората световна война. В изнесените слова бе подчертана саможертваха им в името на мира и запазване на целостта на родината.
 
Отци от Доростолска и от Русенска епархии ослужиха панихиди в памет на загиналите войници и командири от армията на Република България. Почетният караул бе дело на Клубовете „Традиция” и  „Родолюбие”, както и на отряда на четниците от Тутракан, където гостува и румънска делегация от побратимена община.