Изложбата „Пактът Рьорих“ бе открита в ХГ Силистра

6/4/2017
На 5 април т.г. на първия етаж в Художествена галерия Силистра бе представена за първи път извън София изложбата „Пактът „Рьорих“  - история и съвременност“, която е под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със специалното участие на Марга Куцарова – ръководител на клона в София на Международния център в Москва, и на Марина Сергулина, аташе в Генералното консулство на Русия в град Русе.
 
В Силистра изложбата е дело благодарение на две от гимназиите – Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и ПМГ „Св. Климент Охридски“(асоциирани заедно с повече от 70 училища по света в обща тематична мрежа), което предопредели участието на техни ръководители в откриването – съответно на зам. директора Неделчо Жейнов и на директора Анелия Невска, заедно с директора на ХГ Силистра Йордан Колев, на главния секретар на Областна администрация Силистра Ивелин Статев, на д-р Габриела Миткова - началник на РУО на МОН в Силистра и на Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра. Представителите на държавната и на общинската власти поздравиха организаторите от името на своите суверени – областния управител Петко Добрев и кмета д-р Юлиян Найденов.
 
В крайдунавския град изложбата ще бъде в продължение на месец. Проявата е  част от националния план за отбелязването на 82-годишнината от създаването на Пакта и е в чест на 70-ата годишнина от създаването на институцията за опазване на културно-историческото наследство към ООН, начело на която в момента е българката Ирина Бокова.
 
Изложбата представя етапи от историята на „Пакта „Рьорих“ от зараждането на идеята в началото на ХХ век в Русия до подписването му от 21 държави преди 82 г. във Вашингтон, както и с изкуството на Николай Рьорих, чийто последовател е Людмила Живкова – някогашен председател на Комитета за култура на НРБ.
 
Съорганизатори на изложбата са Международен център „Рьорих“, Международен комитет за съхранение на наследството на Рьорих, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Индологическа фондация „Изток – Запад“, Държавна агенция „Архиви“, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Център за източни езици и култури на Софийския университет, Национално сдружение „Рьорих“, Посолството на Руската Федерация в Република България. Началото на международния проект, по който се реализира изложбата, е през 2012 г. и за близо пет години вече е обиколила 17 страни. В България прощъпулникът й е през 2015 г. в Софийски университет „СВ. Климент Охридски“.
 
След тържественото откриване в зала 13 на ХГ бе концертът с изпълнения на пиано, вкл. на Мила Николова от ЕГ, наскоро участвала в концерт в "Карнеги хол" в Ню Йорк, на балерината Никол Радева от Балет "Лиденс" при НЧ "Доростол", на певци от ЦМИ "Мегатон", на китаристи - гимназисти, на рецитатори, на солисти като Ева Илиева и Мартин Евгениев, и др. местни таланти, представили знакови български, руски, немски и англоезични песни. Владислав Костов от ПМГ представи в оригинал мисли на Николай Рьорих - учен, художник, пътешественик и общественик със световно значение.
 
В своите слова участниците в деловата част бяха категорични, че актуалността на Пакта става все по-голяма на фона на разрушенията по света в резултат на голям брой локални войни. Марга Куцарова: „Посланието на изложбата е, че сферата на културата е водеща в живота, защото ако тя е пренебрегната и е поставена в ролята на Пепеляшка или мястото й е в канавката на живота, тогава идват хаосът, псевдокултурата и агресията – физическа и психическа. Изсечеш ли горите, на тяхно място се настанява пустиня. Културата е мир, подвиг, сърце, светлина и съзидателна красота. Тя е всичко, свързано с духа. Разрушаването й води до изчезване на енергията и „пространството“, създадени от нея. Културата не се финансира на остатъчен принцип.“