Проява от програмата „Пред олтара на свободата” за 144 години от гибелта на Васил Левски бе проведена в Силистра

19/2/2017
Пред паметника на Васил Левски в Силистра, издигнат преди 10 години, бе поредната проява от програмата „Пред олтара на свободата”, посветена на 144 години от гибелта на Васил Левски, проведена от община Силистра, Общински комитет „Васил Левски” и Общински клуб „Христо Ботйов”. Почетният караул бе на представители на Клуб „Родолюбие”, а музикалната тържественост – на Градски духов оркестър.
 
Левски е идеолог и организатор на българската национална революция. Основател на Българския революционен централен комитет и на Вътрешната революционна организация, влязла в  основата на организацията на Априлското въстание през 1876 г. Заедно с последвалата една-две години по-късно освободителна руско-турска война то довежда до възстановяване на България на европейската карта след Санстефанския договор.
 
Проявата не е първата в програмата през 2017 – Година на Левски, обявена във връзка със 180 години от рождението на Апостола на Свободата. На 10 февруари, който по традиция е Ден на Освобождението на Силистра, кметът на общината Силистра д-р Юлиян Найденов положи подпис под „Етичен кодекс на поведение и народна работа“, изготвен от Общобългарски комитет „Васил Левски“ по „Заветите на Левски” в присъствието на председателя на Комитета Васил Василев.
 
Представителят на изпълнителната власт изнесе тържественото слово пред стотици силистренци, сред които представители на клубовете „Млади възрожденци“, както и на властта – областния управител Петко Добрев заедно с главния секретар на Областна администрация Ивелин Статев, председателя на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, на неправителствени и патриотични организации, както и на партии от целия спектър. Доростолският митрополит Амвросий и отци от епархията проведоха заупокойна молитва в духа на традициите на БПЦ.
 
Юлия Кюшелиева – началник на отдела в Силистра на „Държавен архив“, тази година представи делото на великия карловец, заявявайки: „Ще започна с цитат из недовършения опит за автобиография в стихотворна форма на Васил Левски: „Васил Иванов Кунчев, известен с прозвището Левски, няма нужда от героизиране и от преувеличаване на стореното от него, защото то е достатъчно голямо, но недостатъчно познато за българите.
 
Това е личността, при която думите и делата са едно неразделно цяло. „Аз съм посветил себе си на отечеството да му служа до смърт и да работя по народната воля“, и го казва, и го прави, и го изпълнява докрай.
 
Това е човекът, който прозира простичката истина, че българите трябва да си помогнат сами, за да им помогне и Бог. Че от техните задружни сили зависи да бъдат равни с другите европейски народи. Че робът се стреми към свобода и независимост. Че свободата е вътрешно състояние на духа. Че бъдещето на българите е „Свобода и чиста република“.
 
Че в тази република всички ще бъдат равни във всяко отношение. Че „времето е в нас и ние сме във времето“. Че трябва да се наредят работите отвътре, пък тогава да се търси помощ отвън. Че дейците на организацията трябва да си казват кривиците и да работят заедно, ако са народни хора.
 
Едва ли има друг деец на националноосвободителното движение, който да е казвал толкова верни мисли и толкова основополагащи принципи и за своето съвремие, и за българското бъдеще.“
 
Венци и цветя бяха поднесени от представителите на институциите, както и от десетки граждани и младежи, вкл. и от Клуб „Млади възрожденци – горди българчета“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра, някои от членовете на който получиха своите карти за  принадлежност към структурата от над 200 клуба в страната, обединяваща повече от 3 000 подрастващи.