Тържество в Двора на кирилицата в град Плиска в чест на успение на св. Кирил Философ

14/2/2017
В двора на кирилицата в град Плиска бе проведено поредното патриотично събитие, този път посветено на успението на св. Кирил Философ, уважено от представители на различни институции от няколко области в Североизточна България. Област Силистра бе представена на тържеството от заместник областния управител Младен Минчев, който поднесе цветя пред паметника на светите братя от името на Областна администрация Силистра.
 
Честването започна с молебен, отслужен от църковни отци от Варненска епархия. Представено бе и похвалното слово на светеца, изпълнил църковната мисия за създаване на азбука на славяните и българите. Свети Кирил умира в Рим преди 1 148 години  на 14 февруари 869 година. Кончината му е в Рим, където по волята на тогавашния папа е погребан в църквата „Свети Климент Римски“. Всяка година на 24 май делегации от България и Русия му отдават почит в столицата на Италия.
 
Според инициаторите на тържеството в уникалния Двор на кирилицата ще се превърне в традиция отбелязването на успението на св. Кирил, както и на неговия брат св. Методий, предвидено за 6 април. Предстои отваряне на две изложбени зал, аранжирани в старобългарска визия, пресъздаващи „Школа славянобългарска" и Музей „Българска слава“, които ще са в специална цитадела с по 200 кв. м. на етаж. Паралелно се действа и по създаване на Алея на писателите в сътрудничество с Руския културен център в София.
 
Работи се и по още една интересна идея: ритуал по даване на огън на български университети за 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура, за да се случва на 23 май с намерението студентите от този огън да палят своите факли, с които участват в традиционните университетски шествия. Така от Двора на кирилицата ще бъде пращан „огън на знанието“ към университети, културни центрове и народни читалища.
 
Изпращането на огъня ще става със стъклена колба, засега в България, а впоследствие и в чужбина до учебни заведения в страни, където също пишат на кирилица (Русия, Беларус, Украйна, Сърбия, Монголия и др.).