Без пътища в Силистренска област

7/1/2017
В Силистренска област пътищата са непроходими и затворени за всякакъв вид превозни средства, в резултат на 24-часов снеговалеж и вятър със скорост до 24 м/сек, съобщиха от Областно пътно управление. Два екипа от Силистра до Дулово и след Дулово работят по отварянето на главния път Силистра – Шумен, които на места имат да преодоляват навявания до 4 м. В района на Брадвари огромна пряспа е преодолявана в в продължение на 7 часа снощи, докато бъде отворена отсечката.
 
На три етапа се работи по пътя Силистра – Русе, и отделно техниката – 6 роторни снегорина и 70 бр. друга специализирана техника, е разпределена и за главен път Силистра – Добрич. В ход са и екипите по третокласната пътна мрежа в общините.
 
От ОПУ не се ангажират с прогноза в коя част на деня е възможно възстановяването на движението по пътищата. Ситуацията е сравнима с тази от 2012 г., но сега се оценява като още по-тежка, защото, за разлика от тогава, сега снегонавяванията са масови и в огромни размери. Сняг продължава да вали в Дуловско и на др. места, макар и с по-слаб интензитет.
 
Електричество в областта има само в градовете Силистра, Дулово, Тутракан, Главиница и Алфатар, тъй като екипите на електроразпределителната фирма в момента работят по възстановяването му там, където е възможно. На повечето места, където няма ток, липсва и вода. С две от общините – Кайнарджа и Ситово, поради проблем в телекомуникациите, няма стабилна връзка, поради което липсва и точна информация за състоянието на населените места.
 
През нощта са решавани няколко случая със закъсали по пътищата, както и с хора, попаднали в беда. Помогнато е на родилка от Паисиево, за да стигне до Исперих, където е настанена в болница. От района на Средище са извозени 8 души, сред които и деца, чиито джипове са останали в снега. Болна жена от Брадвари също е превозена до Дулово.
 
В хан „Дълбока“ са настанени хора от пътнически автобус, тръгнал от София за Силистра. В района на разклона за Гарван е бил закъсал микробус на хлебопроизводителна фирма, но на шофьора също е помогнато да бъде прибран под подслон.