Заседание на Областен щаб Силистра

5/1/2017
В Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Областен щаб за защита при бедствия с участието на представители на общините и на отговорните институции.
 
Както е известно, във връзка с прогнозите за снегонавявания ГД „Национална полиция“ призова гражданите в периода 5-7 януари да не предприемат пътувания, ако не са крайно наложителни. При обилни снеговалежи АПИ ще затваря съответните пътища със съдействието на полицията и на автомобилната администрация. За тировете са предвидени места за изчакване.
 
Участниците в заседанието са докладвали, че са налице графици за дежурства, както и екипите за осъществяването й в ОПУ, ПБЗН, Автомобилна администрация, В и К, енергоразпределение и др.
 
Декларирано е, че за републиканската пътна мрежа в област Силистра в готовност за работа са 6 роторни снегорина, както и 65 бр. друга специализирана техника. Поставени са допълнителни снегозащитни съоръжения.
 
Има доставка на инертни материали над количествата, предвидени в плана за действие през актуалния зимен сезон, като част от тях вече са нанесени по невралгичните участъци. Сформирани са екипи към горските стопанства за почистване на паднали клони и дървета.
 
Областният управител Стоян Бонев е уведомил членовете на щаба, които оттук нататък ще общуват помежду си, за да бъдат в синхрон при решаването на евентуално настъпващите проблеми с цел получаване на субординация, че предния ден е проведена конферентна връзка с Националния щаб за уточняване на необходимите превантивни мерки.
 
В нея са участвали представителите на държавната власт в областите Силистра, Разград, Русе, Добрич, Шумен, Варна и Бургас, като всеки от тях е докладвал за готовността на областните щабове.
 
Определени са местата за настаняване на бедстващи и закъсали, като информацията е на разположение на кметовете на общини и на кметства. Болниците в Силистра и Тутракан могат да минат на алтернативно гориво при липса на ток, докато в болницата в Дулово електричеството е без алтернатива, но разполага с агрегат.
 
Проведена е задължителната хемодиализа на болните, които са в седмичен график, докато останалите са хоспитализираните. Известен е и списъкът на родилките в този период, които биха имали нужда от медицинска помощ.