Пътищата в Силистренско проходими при зимни условия

30/12/2016
Пътищата в Силистренско са проходими при зимни условия, с препоръката на път да се тръгва със зимни гуми, достатъчно гориво и със заредени телефони, защото прогнозата е за валежи до към полунощ, съобщиха от Областно пътно управление Силистра. В зависимост от интензивността на снеговалежа може и да се натрупа сняг по невралгичните места, независимо че още снощи пътищата са обработени с пясък и сол, за да подпомагат разтопяването на снега.
 
В Дуловско, където вали от снощи, техниката с гребла е готова да почиства снегонавяването, тъй къто вятърът е към Шумен и натам е възможно усложняване на пътната обстановка. Постепенно намалява видимостта, но засега няма сигнали за произшествия и съответно няма място за тревога. Ситуацията е под контрол обаче опитът от предишни години напомня, че в района на Силистра отново може да станат проблемни зони като край Богорово, край Ситово и др., което трябва да се има предвид от водачите на МПС. До този момент няма проблем с електричеството и с водоснабдяването.
 
Според прогнозата за времето на НИМХ при БАН - филиал Варна, на 30-31 декември времето ще остане предимно облачно и на места отново ще превали слаб сняг. Възможно е да се образува тънка снежна покривка. Ще продължи да духа силен, по Черноморието до бурен вятър, но постепенно ще се обърне от север-северозапад. Температурите ще продължат де се понижават – преобладаващите минимални ще са между минус 8 и минус 3, а максималните – от минус 5 до 0 градуса.
 
В новогодишната нощ облачността ще се разкъса и намалее, а вятърът чувствително ще отслабне, на места във вътрешността до стихване. Минимални температури от минус 10 до минус 5, по Черноморието, където все още ще има по-значителна облачност, ще са с 2-3 градуса по-високи. През деня ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад и температурите ще започнат да се повишават – максималните ще достигнат 2-7 градуса.
 
Вълнението постепенно ще отслабва, отначало по крайбрежието, а през последното денонощие и в открито море. Температурата на морската вода слабо ще се понижи.