19 октомври - Ден на св. Иван Рилски и празник на медицинското съсловие в България

19/10/2016
Представители на властовите институции, сред които Областна администрация и председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова уважиха празника на лекарското съсловие – 19 октомври – Ден на св. Иван Рилски – Чудотворец, отбелязан и с посещение на едноименния параклис в двора на МБАЛ АД Силистра по покана на директора на болницата д-р Даниела Костадинова и на д-р Васил Славов – председател на съсловната организация Български лекарски съюз.
 
Пред аудиторията д-р Костадинова представи задочно и поздравителните адреси, сред които и на областния управител Стоян Бонев, в който се казва: „Вече 20 години във Ваша чест е отреден Денят на св. Иван Рилски, за да имаме право още веднъж да Ви поздравим с професионален празник, един от най-важните за обществото. Защото в името на здравето човек трябва да полага най-големи усилия, разчитайки и на помощта на медицинското съсловие както в обслужването в болнични условия, така и – преди всичко – в профилактиката. Добър съвет, правилна диагноза и успешно лечение са трите кита на съвременното здравеопазване. Честит празник!“), на областни болници от Перник и Кърждали, както и на др. институции.
 
В деня на празника д-р Костадинова даде пресконференция за журналисти, на която бяха обсъдени различни проблеми, актуални както на национално, така и на регионално ниво. Един от тях е свързан с т.нар. пръстова идентификация, за осъществяването на която само в областната болница са похарчени около 10 000 лева (б.а.-един четец на лични карти струва 700-800 лева) – за закупуване на 14 устройства, необходими за отделенията, както още софтуер, хардуер и въвеждане на безжична връзка.
 
„Средствата не са разчетени в бюджета и няма да бъдат компенсирани“, каза директорката на най-голямото болнично звено в област Силистра.
 
В допълнение – тепърва у нас ще навлиза „Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия, при кодирането и отчитането на медицинските процедури в медицинската и медико-статистическата документация, която съставят всички лечебни и здравни заведения, регионалните здравни инспекции, лекарите, лекарите по дентална медицина, фармацевтите и другите медицински и немедицинските специалисти“.
 
Разгледана бе и темата за заплащането на медиците у нас, чийто труд предстои да бъде остойностeн по идея на БЛС. Д-р Костадинова сподели и новината, че от м. юни насам в МБАЛ Силистра АД се извършва протезиране, благодарение на доц. д-р Васил Обретенов от Военна болница Варна.
 
Общо 19 са досега извършените операции, с които на практика вече са обучени и местни екипи, за да правят самостоятелно протезирането. По уговорка с д-р Обретенов той и колегите му и занапред ще участват в операциите в МБАЛ Силистра.