Тържество в Силистра за 76-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България

1/10/2016
 В Силистра пред паметника на цар Борис III, наречен Обединител, на 1 октомври т.г. по повод възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България като резултат от Крайовския мирен договор от 1940 г. бе тазгодишното общоградско тържество по повод 76-годишнината от събитието, известно като Второ Съединение на България.
 
В словото си пред гражданството и представителите на властта, сред които и Ивелин Статев – главен секретар на Областна администрация Силистра, заместник кметът на община Силистра инж. Емил Гойчев подчерта: „Нека помним и тачим този свят ден. Бурна и тежка е историята на Златна Добруджа, защото е изпълнена с много болка и страдания. Целта на дотогавашната румънска власт е била Силистра да се денационализира и да се превърне в румънска земя. От 276 български училища през 1913 г. в Южна Добруджа сап останали само 4, вкл. и в Силистра. След години на непримирима борба и тежки дипломатически преговори на 1 октомври 1940 г. Силистра посреща освобождението на Южна Добруджа.”
 
Деца от ОУ „Отец Паисий” рецитираха стихове и пяха патриотични песни (представители на Клуб по художествено слово с ръководител Ванушка Ангелова, както и ученици от V „б” клас с класен ръководител Бонка Скорчелиева).
 
 
Цветя и венци бяха поднесени от Община и Общински съвет Силистра,, Областна администрация, Регионална библиотека „Партений Павлович”, Художествена галерия Силистра и от името на обществеността. Празникът завърши с изпълнения на танцови композиции на Фолклорен клуб „Симеонов” и с концерт на Градски духов оркестър.