21 септември 2016 г. - Европейски ден без загинали на пътя - инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL

20/9/2016

http://press.mvr.bg/

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.

Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL: в началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени.

Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 – намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат.

Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата.  Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа.

 

Нека всеки oт нас да поеме личен ангажимент за безопасно поведение, като си припомни следните правила и послания и се подпише под тях - www.tispol.org/еdward 

 

На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент. Ако в тези 24 часа успеем да постигнем нула жертви на пътя, ще можем и занапред. Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. 


Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона,  докато сте зад волана.
Помислете за близките и приятелите си. Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет. 


Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби. Подкрепата на всеки е решаваща.  

 

Пресцентър на ОДМВР-Силистра 

На 21 септември 2016 г. в Силистренска област ще се проведе 24-часова специализирана полицейска операция по безопасност на движениетоКоординатор за изпълнението на операция EDWARD за България е Главна дирекция "Национална полиция" на Министерството на вътрешните работи. Операцията ще премине под мотото "Заедно за всеки един човешки живот". 

 

Полицейските действия в Силистренска област ще стартират в 00.00 часа на 21септември и ще продължат до 24.00 часа същия ден. На всички възлови места по републиканската пътна мрежа ще бъдат разположени полицейски екипи, които ще следят за спазване на скоростните режими, за шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, за използване на обезопасителни колани и за други нарушения. Целта е да се подпомогне безопасното придвижване на участниците вдвижението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия. 

 

На всеки час информация ще се подава към ГД "Национална полиция", а брояч на деня ще отбелязва броя на настъпилите автопроизшествия и ще предоставя онлайн информацията на обществеността. 

 

На 21 септември в Силистра и Дулово съвместна кампания ще проведат полицейскислужители и активисти на БМЧК, а в Алфатар ще участват децата, завършили Детска полицейска академия. Те ще призовават участниците в движението към отговорно поведение и ще раздават превантивни материали с основни съвети за безопасно поведение на пътя. 

 

През първите осем месеца на 2016 г. в Силистренска област са регистрирани 256 пътнотранспортни произшествия, 83 от които тежки. Загинали са 12 и са ранени 110 души. За същия период на 2015 г. броят на пътните инциденти е 291, от които 82 тежки.Загинали са 13, а ранените са 109. 

 

Характерно е, че всички автомобилни катастрофи със загинали до 31.08.2016 г. са станали в извън населените места. 

 

В периода 01.01.2016 г. - 31.08.2016 г. полицейски служители на ОДМВР-Силистра са установили 9 441 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са издадени 1 988 акта и са наложени 5 177 глоби по фиш. Най-много - 2 621, са нарушенията на скоростните режими. Броят на водачите, засечени да шофират след употреба на алкохол до 1.2 промила е 106, а на тези с над 1.2 промила - 97. За периода са установени 485 неправоспособни водачи.