Кандидат за инвеститор се представи на встъпителна среща в община Кайнарджа

21/7/2016
 
В заседателната зала на община Кайнарджа бе проведена встъпителната среща на кмета на общината Любен Сивев с кандидата за инвеститор Ерол Мутлу от Република Турция, който вече е заявил намеренията си за партньорски отношения с местното самоуправление.
 
Тя се състоя в присъствието на почти целия Общински съвет начело с неговия председател Ивайло Петков и с участието на областния управител Стоян Бонев. 
 
Г-н Сивев представи пред присъстващите желанието на бизнесмена от южната ни съседка да изгради завод за производство на гранули – храна за животни. По предварителни намерения той ще стане факт върху общински терен на територията на село Средище. Тепърва предстоят процедури, включващи и решение на местния законодателен орган, който е запознат с предложението.
 
Областният управител Стоян Бонев приветства домакиините и гостите, изразявайки задоволство от възможността голям инвеститор да осъществи мащабна бизнес идея в община от област Силистра, която ще създаде работни места и ще стане едновременно партньор както на общинските власти, така и на местния бизнес.
 
Гостът изказа надежда, че ще получи оперативно съдействие за преодоляване на административни проблеми, изграждайки завода,  усвояващ български суровини, за да заработи според българското законодателство.
 
В работата на форума се включиха председателят на Общински съвет Алфатар Елис Талят и кметът на общината Янка Господинова, която приветства инвестицията с твърдението, че няма нищо по-хубаво от това във всяка община да влезе подобна икономическа структура, за да стимулира нейното развитие.
 
Кметът Сивев връчи на г-н Мутлу ключа на Кайнарджа като признание за ползотворни бъдещи взаимоотношения в дейност, която ще бъде полезна за общината, но и за цялата държава, защото ще осигури производствен процес, търговски взаимоотношения и нова бизнес среда.
 
По първоначален разчет около десет ще са работните места, създадени на първия етап, но общинарите от Кайнарджа се надяват по-нататък над 50 души да намерят възможност за изява в най-новата икономическа придобивка в една от най-бедните общини в Североизточна България.