18 юли - ден за поклонение пред паметта на Васил Левски - Апостола на българската свобода

18/7/2016
В Силистра и в голяма част от населените места в областта в чест на 18 юли – рожден ден на Васил Левски – Апостола на българската свобода, бяха проведени различни по съдържание възпоменателни събития – поклонения пред паметниците му, рецитали и др.
 
В 5 населени места в област Силистра има паметници на най-великия българин – в областния град, в Тутракан, Дулово, Главиница и община Алфатар. В 4 читалища (Българка, Прохлада, Боил и Царев дол) са забелязали във Васил Левски нуждата да го имат за революционно „знаме“ в името си. Няколко са и училищата, сред които СОУ „Васил Левски“ – Дулово – най-голямото в момента в област Силистра. В община Алфатар има и село, носещо името на Васил Левски.
 
Пред паметника на Васил Левски в Силистра бе проявата, посветена на 179-ата година от рождението на възрожденеца от Карлово, дело на общината, както и на Общински комитет „Васил Левски“. Програмата бе подготвена от Клуб „Млади възрожденци – горди българчета“ от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“с председател учителката по история Стоянка Димитрова, която изнесе тържествено слово.
 
Децата представиха композиция по книгата „Апостола в детските очи“ на проф. Иван Стоянов – тазгодишен носител на наградата на град Карлово. По поръчение на областния управител Стоян Бонев 20 екземпляра от книгата ще бъдат на разположение в Областна администрация, за да бъдат ползвани при бъдещи подобни прояви предвид обсъжданото предложение сред кметове на общини и на представители на бизнеса 2017 г. да бъде обявена за „Година на Васил Левски“.
 
Поздравление до участниците в тържеството поднесе заместник-кметът на община Силистра Денка Михайлова, в което тя подчерта ролята на Левски като родолюбец, възрожденец и идеолог на българската свобода. Представители на Центъра за музика и изкуства „Мегатон“ изпълниха програма от празнични патриотични песни.
 
В поднасянето на венци и цветя пред паметника на Васил Левски участваха заместник областният управител Елена Томова и председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, заедно с представители на община Силистра, на общински и регионални структури, сред които Регионална библиотека, Регионален исторически музей, Държавен архив, политически партии – ГЕРБ, БСП и др., както и много граждани, вкл. подрастващи.
 
Наскоро Общинският комитет „Васил Левски“ с председател Цветана Цанова участва в облагородяването с нови дървесни видове и цветя района на паметника на Апостола, за който по спомени на съвременници  се знае, че поне три пъти е идвал в Силистра във връзка си изграждането на структура към тайните революционни комитети в българските земи.
 
Гимназистите Диян Теодоров и Димитър Данаилов от Клуб „Млади възрожденци“ с председател Маргарита Александрова при ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра участваха в националния поход от Плевен до Карлово, посветен на Апостола на Свободата, където бяха тържествата, включително посветени на празника на възрожденския подбалкански град. В тях като гости бяха областният управител Стоян Бонев и неговият заместник Младен Минчев. 
 
Да припомним, че учителят биолог Христо Раев тази година предприе колоездачна обиколка от Силистра в три страни - България, Гърция и Македония, посветена на Левски. Представители на Центъра за музика и изкуства „Мегатон“ изпълниха програма от празнични патриотични песни. Тази година почетният караул бе от представители на Клуб „Родолюбие“.